
LEPLJIVI RIŽ Z MANGOM
Za pripravo potrebujemo:
ZA 4 OSEBE:
Lepljivi riž:
200 g lepljivega riža,
2,5 dl kokosovega mleka,
55 g sladkorja,
1/2 žličke soli.
Obloga:
2–3 mangi,
1 žlica opečenih sezamovih semen.
Postopek:
Lepljivi riž namočimo v vodo vsaj za 8 ur.
Soparnik obložimo z gazo. Lepljivi riž odcedimo in stresemo v soparnik. Soparimo ga 20–25 minut, da postane prosojen.Mango narežemo na kocke. Do serviranja ga položimo v hladilnik. Kokosovo mleko pristavimo s sladkorjem in soljo. Počasi ga segrevamo in mešamo, da se sladkor stopi. Vroče kokosovo mleko odstavimo, preden zavre. Dobrih 0,6 dl ga odlijemo in prihranimo.
Kuhan lepljivi riž stresemo v skledo. Prelijemo ga s kokosovim mlekom in počasi mešamo, da dobimo kašnato teksturo. Lepljivi riž počasi vpije vse kokosovo mleko. Ohladimo ga na sobno temperaturo.
Sezamovo seme počasi (!) opečemo v suhi ponvici. Le toliko da zadiši. Iz ponve ga takoj stresemo v skodelico, da prekinemo praženje.
Riž razdelimo in pokapljamo s prihranjenim kokosovim mlekom. Potresemo ga s sezamom in obložimo z ohlajenim mangom.